Att lyckas - på andras bekostnad

Hej fina! 
 
Idag tänkte jag skriva lite om en sak som är väldigt aktuell för mig idag. Det handlar om personer inom sociala medier som lyckas och tar sig framåt - på andras bekostnad. Vad menar jag då med det? Jag hittar kontinuerligt konton som stulit mina bilder och lägger upp på sina egna konton utan att ange att bilden inte är deras eller vems bilden egentligen tillhör. 
 
Det är ändå en bild, där jag stylar och lagt ner tid på att fota, dessutom från mitt eget hem, som personer alltså stjäl för att rida på i sina egna sociala medier? Vill man verkligen det undrar jag? Vill man bli någon med hjälp av att man tagit andra personers bilder? 
 
Jag försöker alltid hitta källor till bilder jag lånar. Om jag inte hittar det så anger jag iallafall att bilden inte är min! Hur bemöter man någon där man får massa följare med hjälp av stulna bilder? (Kontot som nu stal mitt sovrum hade ett väldigt stort konto och fick massa likes) 
- Hej! Fint konto med massa följare, och fina bilder du stjäl också! Haha ja ni fattar! 
 
Tryck like om ni också är trötta på detta fenomen! Kommentera gärna vad ni tycker! 
 
Anonym

Hej! Nej inte ok ngnstans 😡

Trillingar.se

Svar: Håller med ❤️❤️
designbymirelle

Anonym

Hej! Nej inte ok ngnstans 😡

Trillingar.se

Anonym

Hej Mirelle jag är dålig på hur det rättsligt ligger till men det finns väl någon lag som styr! Det är verkligen dålig stil att rida på någon annans bekostnad. Men i längden förlorar dem nog på det. Upphovsrättslagen finns ju❤️

Svar: Ja jag tycker samma! Så himla tråkigt bara 😠 Ska kika vad man kan göra när detta händer! Nu är den borttagen iallafall ❤️
designbymirelle

Linnéa

Jättedåligt!
i första hand ta det med personen i fråga men om inte det hjälper, anmäla på något sätt. Får man fråga vilket konto det är? Vi kan ju vara flera som går in och ber henne/honom markerat ut vem som är ägare till bilden.

Sara

Ja det är skitdåligt, rent skamligt att sno bilder o dessutom inte ens namnge källan! Så himla lågt att vissa människor skor sig på andras bekostnad o tar åt sig äran på nåt som är snott..

Svar: Ja det kan inte kännas roligt för en själv heller att sno åt sig äran och låtsas att man har det rummet hemma eller är på den resan eller liknande? Kramar
designbymirelle

Anonym

Skriv till tjyven att om denne skall posta dina fina bilder så får denne gärna fråga om lov först och/el namnge källa och länka till dig på nå vis. Bemöts du av spydiga svar är det bara att anmäla! Så gjorde jag =) Har sj inte så många följare men gillar inte när nån själ mina bilder. Lycka till! Kram Madde

Svar: Den är borttagen nu :) Fick inget svar men den försvann :) Kramar
designbymirelle

Anonym

Inte ok, MEN när du lägger en bild på instagram äger instagram den bilden. Efter det gäller instagram regler, om någon tar din bild har se alltså tagit instagrams bild. Därifrån får instagram välja hur de ska göra med bilden och den som stal den från dem. Tyvärr....

Svar: Oj det hade jag ingen aning om! :o Jösses det måste jag kika närmare på! Kramar
designbymirelle

Vardagsfix

Så tråkigt.

Svar: Ja verkligen tråkigt, inte heller roligt att titta på tycker jag :(
designbymirelle

Vanessa

Mina bilder blir stulna hela tiden. Jag har tröttnat på att säga något så låter det bara vara.. blir taggad väldigt ofta av andra följare som vill påpeka att de hittat konton som snor min bilder... det suger verkligen men jag har inte tid att kommentera varenda konto. Gjorde det förr men orkar inte längre. .. :/

Svar: Hejsan! Nej fy jag tycker verkligen det är jättetråkigt att det ska vara så :( Kramar
designbymirelle

Anonym

Nej, Instagram äger inte dina bilder. Däremot ger du dem rätt att visa dem och använda dem på olika sätt. Avsnittet som reglerar hur dina bilder får användas hittar du under “Proprietary Rights in Content on Instagram” på deras sida om villkor.

Camilla Hamid

Är själv sjukt trött på detta! Samma problem finns inom bakningsvärlden :( Brukar kommentera då faktiskt haha och skriva "Hej! Vad kul att du tyckte om min bild :)". Då brukar jag ganska snabbt få cred ;)

Annika

Jag håller verkligen med dig. Man ska aldrig någonsin stjäla andras bilder. Jag älskar att ta foto och jag skulle inte drömma om att ta någon annans bild och låtsas att den var min egen. Ett stort tummen ner på det! Kram Annika

anne von porat Veckomagasinet

Mina bilder får man låna bara man skriver i sin blogg eller hemsida att de är lånade från mig.

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Man har inte rätt att låna alls utan att fråga och få ett okej. När jag hittar mina bilder på andra ställen (som inte fått min tillåtelse) så ber jag alltid att de tas bort, görs inte det kan jag (om jag vill) skicka en faktura (kan i för sig skicka en faktura redan innan jag bett om att den ska tas bort). För det är stöld och inte "lånat" om det inte finns ett tillstånd, tyvärr är det inte så många som är medvetna om det...

Tess

Håller helt med! Jag tar allra helst egna bilder till mina inlägg. Om jag behöver använda en annan bild så försöker jag i första hand att kontakta den som tagit bilden och fråga. Är det från en s.k. "bildbank" så anger jag alltid var bilden är från och de uppgifter som anges i "banken". Hur lyckas du hitta dina stulna bilder? Finns det nåt knep på hur man kan söka och kolla sånt, eller har du bara "ramlat över" dem?

Hannah

Självklart inte okej, lagligt sett är det lika illa som att gå in i en affär och sno med sig en produkt hem. Du har rätt att fakturera dessa personer med kostnad som ersätter den stulna bilden tror jag. Bilden är ditt konstverk och din egendom om det är du som har tryckt på knappen när bilden togs.

Emma

Hej!
Det är absolut inte okej att ta någon annans bilder, det är dessutom olagligt.
Är det som så att någon tar dina bilder utan att fråga, kan du kräva att personen i fråga tar bort bilden. Gör denne inte detta så kan du skicka en faktura till personen på en summa du anser rimlig för bilden som DU är upphovsman till.

Emma

Glömde skriva på föregående kommentar.
Ett tips är att sätta vattenstämpel på alla dina foton. Det fixas lätt i Lightroom på datorn, eller via appen Phonto på telefonen. Hoppas inte att det händer igen.

Svar: Tack det ska jag kika på och testa på bilderna!
designbymirelle

Krissi

Hej.
Nej, det är verkligen inte ok!
Lånar jag någons bild i något inlägg jag gör så skriver jag naturligtvis namn och även länkar till den sidan där jag hittat bilden! Det är både trevligare för personen man lånat bilden av för jag skickar ju troligen mina läsare vidare till någon annan eller en annan sida som den kanske är intresserad av.

Men det finns alltid rötägg som vill skina i andras välgång. Kommer troligen alltid att finnas.

Erica

Jag skrev faktiskt mitt examensarbete om detta (upphovsrätt av bilder på internet) och den som tar en bild, oavsett om det är en professionell fotograf eller amatörfotograf, är skyddade av upphovsrättslagen. Detta betyder kort och gott att man ALLTID måste fråga den som tagit bilden om lov innan man använder den och postar på sin blogg, forum etc. Man måste inte bara ha tillåtelse utan också skriva ut fotografens namn under bilden.

Amanda Niclasson

Helt rätt det du skriver!

Lina - The Movie Freak

Tyvärr är det ju lite så att om lägger något på nätet så får man nästan ta för givet att andra kommer låna, dela och behålla, även om det inte alltid är tillåtet. Så sätt en stämpel på dina bilder, typ: © "ditt namn eller hemsida". Lånar och sprider då någon bilden så vet man iaf vart den hör hemma.

Jenneli

Usch vad jobbigt när det blir så. Känns nästan kränkande att någon snor ens bild, speciellt när fotot är på ens eget hem.

Svar: Ja men visst är det så? Jätte tråkigt!
designbymirelle

Eleni

Jag läste en kurs för ungefär ett år sedan om hantering av olika saker på nätet bland annat. Det är absolut inte tillåtet att bara ta andras bilder, inte ens från google, om man inte fått lov till att göra det. Det är olagligt. På samma sätt som man inte får lägga ut musik och liknande från vem som helst. Vi gjorde hemsidor och fick hänvisningar om var vi fick låna bilder, musikfiler osv för att inte bryta mot lagen under kursen. Stå på dig för det är inte OK!

Svar: Tack så mycket för alla info! :) Kramar
designbymirelle

Matilda Kälström

Jag instämmer verkligen! Jag jobbar som fotograf och blir vansinnig när någon tar mina bilder utan att hänvisa till mig.

Svar: Ja gud det är verkligen så tråkigt att hitta sina egna bilder hos någon annan! Blir liksom så intimt när det är ens eget sovrum också..
designbymirelle

Amanda Jona [FOTOGRAF]

Precis som många redan skrivit är detta inte bara extremt tråkigt och väldigt fult - det är olagligt också. Det räcker inte inte ens med att skriva "bilden är lånad av blablabla", man måste alltid fråga upphovsmanen om lov först! När jag ser någon använda mina bilder brukar jag helt enkelt skicka ett mejl och förklara att det personen gjort är både moraliskt fel och även olagligt och att jag vill att bilden tas bort (alternativt ger mig cred för bilden beroende på situation). Detta gör jag för att många helt enkelt inte vet att det är ett brott då så många delar snodda bilder åt höger och vänster, men jag har egentligen all rätt att skicka en faktura för att personen använt sig av en av mina bilder :) Hade jag varit du hade jag helt klart kontaktat ägaren till instagramkontot!

Svar: Stort tack för all bra info om detta! Ha en underbar dag! Kramar
designbymirelle

Malin

Absolut inte okej att "låna" bilder och jag tycker det är så lätt 9 gånger av 10 att hitta den att ge credit till. Finns liksom inga ursäkter tycker jag. Hittar man inte källan till bilden kan man ange att bilden inte är ens egen eller använda en annan bild.

Svar: Ja men exakt det tycker jag är det viktigaste, att man inte låtsas som att bilden tillhör en själv :)
designbymirelle

Johanna Fåglund - Fotograf & Makeup-artist

Det är verkligen inte okej att använda andras bilder utan lov. Hänt mig två gånger att jag krävt betalt när mina bilder hamnat som reklam för företag utan min vetskap (liseberg bland annat). När privatpersoner har tagit mina bilder brukar jag be dom ta bort bilden eller skriva att det är min bild och framför allt förklara att det är olagligt att använda andras bilder utan att fråga. Verkar inte vara så många som vet om det (eller inte bryr sig).

Svar: Hejsan! Men oj! Det måste varit superkonstigt att hitta en egen bild i ett reklamsammanhang helt plötsligt. Kramar
designbymirelle

Ammi

Det är inte ok att "låna" ta någon annans bilder utan att fråga. Dålig stil.

Svar: Ja håller helt och hållet med!
designbymirelle

Gunin

Googla på " immaterialrätt". Det finns en omfattande lagstiftning om kopieringsrätt mm. Om än inte alltid så lätt att tolka, exv in "bilds höjd" (konstnärliga värde) .

Svar: Åh tack så mycket föt tipset det ska jag kolla upp!
designbymirelle