Moneytalk

Hej hjärtan! 
 
Tänkte ta upp det heta ämnet always - money! Pengar fascinerar alltid, varför vet jag inte riktigt. Det jag ville avhandla lite idag är det här med att få frågan vad man tjänar. När man jobbar som influencer, bloggare och inredare i sitt eget företag - blev det helt plötsligt okej att fråga om hur mycket pengar man tjänar varje månad? Om jag stöter på en person som jobbar som inköpare, så är inte min första fråga hur mycket personen tjänar iallafall, haha. Kanske kan det vara så att det är väldigt nytt med att kunna arbeta med sitt stora intresse, eller att blogga? 
 
Hur som haver så fascinerar det iallafall mig hur mycket frågor jag faktiskt får om hur mycket pengar jag tjänar. Det enda jag kan säga egentligen är att jag jobbar långt över 40 timmar i veckan, plockar inte alltid ut lön alls och fokuserar på att bygga mitt företag starkare! 
 
Ge mig gärna input - brukar ni fråga vad personer ni inte känner tjänar varje månad? 
 
Isa Bylund

Intressant! Tror du inte det handlar om att Influencer-yrket är så pass nytt att folk som inte är inne i svängen har NOLL koll på vilka summor det handlar om. Ett mer "etablerat" yrke, typ sjuksyrra har ju de flesta lite aningar om iallafall..

Svar: Jo jag tror det måste vara så , man har inte så många riktlinjer eftersom det är så nytt liksom ❤️❤️ Kramar
designbymirelle

Anna

Nä, men är ofta nyfiken på vad andra tjänar... :D

Svar: Ja man kanske är det 🙈 Inte riktigt tänkt så mkt på det själv! Kramar ❤️
designbymirelle

Sara

Man är väl nyfiken som människa tror jag och kanske man frågar i eget intresse? (Tänker att man kanske själv vill starta en liknande karriär)
Men det är väl bättre att fråga om företaget går bra i stället, det är ju inte lika påträngande fråga 😊

Svar: Ja absolut! Det blir väldigt pang på rödbetan med en fråga om kronor 😂❤️
designbymirelle

Anonym

Som sjuksköterska upplever jag att jag ofta får frågan; vad tjänar du? Är det så underbetalt som alla säger? osv

Svar: Åh då är det fler som får frågan 🙀 All cred till er underbara inom vården ❤️ Ni är fantastiska!
designbymirelle

Fotograf Jarlholt

Även jag, som egenföretagande fotograf får den frågan och ofta även "snälla" men ej efterfrågade tips på hur jag skall få fler jobb.. typ sådär 🙈 - Fotograf alltså, kul! Men har du tänkt på skolfoto, det är ju jättestort! Varpå jag snällt tackar för tipset men får berätta att det hår bra ändå. Knepigt ändå, för jag ger ju inte spontana karriärstips eller känner mig manad att tala om hur tex. en IT-ingenjör skall driva sitt bolag..

Svar: nej exakt 😂 Så är det verkligen! Underbart med fotografi! Kanske är det ofta så med dessa kreativa yrken? ❤️❤️
designbymirelle

Anonym

Jag tycker faktiskt att folk borde prata mer om vad de tjänar och ekonomi. Tycker inte det behöver va så "hemligt". (Har man någons personnummer är det oxå bara ett samtal bort till Skatteverket och ta reda på inkomst). Tycker det borde vara mera öppet, inspirera varandra, hur kan man komma högre i lön, om man är egen företagare, hur ska man tänka/planera för att få ut så mkt som möjligt. Sen förstår jag att du inte vill skriva ut på din blogg hur mkt du tjänar. Men privat o med vänner el om man träffar nya bekantskaper tycker jag det inte ska vara hysch hysch.

Svar: Ja det kanske är lite gammalt det där :) eller så är jag så oförstående för att jag själv inte är intresserad av vad andra tjänar 🙈 Massa kramar till dig
designbymirelle

Anonym

Som sjuksköterska blir jag alltid tillfrågad om månadslön. När jag sedan säger vad jag tjänar tycker de flesta inte alls att jag är underbetald. Men sätt gärna lönen i relation till utbildningsnivå, vad det egentligen är jag gör under ett arbetspass och hur min arbetsmiljö är. Då vore det dubbla i lön mer acceptabelt.

Svar: Jag förstår dig verkligen, ni är värda så mycket mer än det ni får. Vad vore vi utan er?? Massa kramar och tack för ditt dagliga jobb!
designbymirelle

Nathalie

Nyfiken är man ju! Men jag frågar aldrig, isånafall frågar jag bara familjen. Men man vet ju ändå på ett ungefär vad folk tjänar. Dock kanske inte dem som har eget företag, typ som ditt företag. Men jag tycker det är så oartigt att fråga om sånt. De enda som ska veta det är personen själv som tjänar & sambon. Tycker det är likadant när man köper någon dyr grej. T.ex. när jag gick och köpte min dator, så fick jag frågan om vad den kostade och jag sa ett par tusen. Fick som svar "meeh" och en bitchblick/arg blick tillbaka xD Sen frågade personen hur mycket jag betalar i månaden för den. Spelar väl ingen roll om jag köpte den helt och hållet eller tog på avbetalning. Det är bara jag som ska veta det.

Svar: Haha oj, det låter som avundsjuka där på datorn faktiskt :) Men jag håller med, jag ser det verkligen inte som något viktigt att veta hur mkt någon tjänar :) Kramar
designbymirelle

Lilla Anna

Jag blir alltid obekväm när sådana diskussioner uppstår, kanske mest för att jag själv tycker frågan inte är så intressant. Men jag har exempelvis en kollega som ställer väldigt ogenerade frågor; vad har du för klädstorlek, hur mycket väger du, vad har dina barn för betyg, o.s.v. Frågor jag tycker är lika oväsentliga som vad man tjänar. Sedan beror det säkert på att jag uppfattar kollegan som rakt oförskämd i sättet hur frågorna ställs, och vid vilka tillfällen, något som jag direkt säger till henne utan att mötas av någon förståelse som helst av personen i fråga. (Däremot av andra.) Vissa har det ju som en måttstock på hur lyckad man är som människa baserat på vilket yrke man har, vad man tjänar och hur smal man är. Tyvärr... Nu kom jag in på lite av ett sidospår;) Däremot tror jag att många kanske vill (men inte vågar) satsa som du har gjort, utan att först få iallafall ett hum om vad man eventuellt skulle kunna ta ut i lön, och att man kanske vågar drista sig att fråga? Tack för en fin blogg❤️

Svar: Exakt så, det kan ju inte vara så att ens yrke eller plånbok ska bestämma hur intressant eller lyckad man är. Det är mer så jag tänker när jag tycker det är ovant att få frågan liksom. Vore roligt att få frågan om hur man tog sig dit man är, vad man utbildat sig med och hur man gjort liksom, inte bara rakt på pannkakan med cashen, haha :D Kramar
designbymirelle

Sandra

Vi satt och lyssnade på Rix FM när Markoolio var där och han fick frågan: "Hur rik är du?" Varpå han svarar helt obekymrat och oblygt: "Jag har nog ca 7 miljoner på vanken, plus endel fastigheter"

Så jäkla befriande tycker jag att kunna prata om pengar. Varför hymla? Men jag tror det är såå svenskt att hymla om det - vi ska varken skryta och vi ska inte tycka synd om oss själva. Vi ska ju vara LAGOM ;)

Svar: Ja så kan det nog absolut vara. Man vet hur lätt saker kan stöta folk så man vill helst inte prata om det alls istället. Vore bara roligaste om det fanns mer intresse för uppdrag eller vad man egentligen gör i företaget än hur mycket pengar man tjänar :) Det är inte allt liksom :) kramar till dig
designbymirelle

Anonym

Tycker det är väldigt svenskt att inte prata löner precis som man inte sätter sig på bussen bredvid nån okänd människa. Det är inte konstigt människor är så kalla och deprimerande i detta land. Vore det inte mycket roligare om vi kunde prata öppet om saker o ting utan att folk ska känna sig kränkta och åh-nej-nu-steg-du-innanför-min-privata-sfär kind of mode? Snarare kanske det hade varit bättre att prata löner för då kunde vi tillsammans jobba för att sätta press på arbetsgivare och höja lönerna i vårt lilla lagom-land. 😀 Nu blir det mer att det sticker folk i ögonen om man tjänar över en viss summa, (den svenska avundsjukan) istället för att bli sporrade att vilja jobba hårdare så stör vi oss. :/

Svar: Hejsan! Ja så är det nog, man är van med en sak och då blir det alltid lite svårt när det inte fortsätter vara så :) Vore roligt om det fanns mer intresse för företaget i sig och uppdrag kanske, än hur mycket pengar som man tjänar. Blir liksom en känsla av att man värderar prestationen man gör dagligen efter det istället för vad man faktiskt åstad kommer :) Massa kramar till dig
designbymirelle

Anonym

I min bransch får jag samma fråga. Men tror nog att det beror på att folk är sugna på att starta något nytt och att man då gärna tittar på någon man inspireras av.

Svar: Hejsan! Ja jag tror nog att det måste vara anledningen för många. Man vet inte riktigt helt enkelt :) kramar
designbymirelle

Anonym

Hej! Tack för en superbra blogg och fint instagramkonto. Jag driver ett företag själv sedan en tid tillbaka. De tre mest frekventa frågorna jag får är 1. Hur mycket tjänar du? 2. Vilka kunder har du? 3. Ska du söka andra jobb också? 4. Jobbar du heltid? Jag är 30 år. Har drivit företaget ca ett år och det går bra.

Jag tror att många vill starta men vågar inte. Jag jobbar rätt strategiskt med företag inom affärsutveckling och berättar inget om mina kunder på grund av sekretess. Frågan om jag som företagare jobbar heltid blir rätt komisk. Är du förälder på heltid? Har du en relation på heltid? Är du engagerad i ditt liv på heltid? Att driva företag är en livsstil enligt mig. Pengar får en annan betydelse. Bolaget först, alltid.

Kram/ Emma

Anonym

Hej! Tack för en superbra blogg och fint instagramkonto. Jag driver ett företag själv sedan en tid tillbaka. De tre mest frekventa frågorna jag får är 1. Hur mycket tjänar du? 2. Vilka kunder har du? 3. Ska du söka andra jobb också? 4. Jobbar du heltid? Jag är 30 år. Har drivit företaget ca ett år och det går bra.

Jag tror att många vill starta men vågar inte. Jag jobbar rätt strategiskt med företag inom affärsutveckling och berättar inget om mina kunder på grund av sekretess. Frågan om jag som företagare jobbar heltid blir rätt komisk. Är du förälder på heltid? Har du en relation på heltid? Är du engagerad i ditt liv på heltid? Att driva företag är en livsstil enligt mig. Pengar får en annan betydelse. Bolaget först, alltid.

Kram/ Emma

Svar: Hejsan! Ja visst är det väl lustigt att det just är dom frågorna man får. Inte hur roligt det är med ett eget företag eller så , haha. Lycka till med bolaget! Massa kramar till dig
designbymirelle

Liv Ringström

Oh, jag frågar aldrig, pratar gärna inte om pengar ( vad man tjänar) då jag tycker det är väldigt fult. Alla har olika, alla sitter i olika situationer och liknande . Jag skiter i vad folk tjänar så då kan folk skita i vad jag tjänar , så länge vi klarar oss är de ju bra haha:)

Min kille däremot , han har inga problem att fråga .. eller vissa har han svårt att fråga men andra kan han flyga på på med frågor så det är ofta jag försökt stoppa honom just flr att de e lite ofint . 😛

Liv Ringström

Oh, jag frågar aldrig, pratar gärna inte om pengar ( vad man tjänar) då jag tycker det är väldigt fult. Alla har olika, alla sitter i olika situationer och liknande . Jag skiter i vad folk tjänar så då kan folk skita i vad jag tjänar , så länge vi klarar oss är de ju bra haha:)

Min kille däremot , han har inga problem att fråga .. eller vissa har han svårt att fråga men andra kan han flyga på på med frågor så det är ofta jag försökt stoppa honom just flr att de e lite ofint . 😛

Svar: Haha ja då är vi likadana du och jag :)
designbymirelle

GoForFit

Oja! Får ofta samma fråga. Det verkar tydligen vara väldigt intressant. Detsamma gäller frågan "Men hur många följare har du då?"

Tror det är lite som Isa är inne på ovan, att det är rätt nytt. Folk är nyfikna. Men frågan är egentligen, om man nu är nyfiken på vad själva yrket ger, väldigt irrelevant. Summorna skiljer ju sig extremt :)

Svar: Ja det måste vara så ❤️ Tycker varken man ska bli "mätt" på hur mycket man tjänar eller hur många följare man har liksom ❤️
designbymirelle

Linda - The pink grapefruit

Inom vissa branscher är det viktigt att prata öppet om vad man tjänar, speciellt om man är frilansare och sysslar med något kreativt. Detta eftersom frilansare ofta är extremt underbetalda, och så länge folk går med på struntsummor kommer lönerna hållas nere.

Jag har gått miste om 80% av alla projektförfrågningar jag fått på grund av att kunden tyckt att jag varit för dyr, och detta trots att jag sagt en mycket lägre summa än vad som egentligen är rimligt. De har sedan utan problem hittat någon stackare som gjort jobbet gratis eller för nästan inga pengar alls. Vi måste prata mer om pengar tycker jag!

Svar: Vilka kloka tankar! Jag förstår absolut! ❤️
designbymirelle

ullie

nä du håller med till fulo VARFÖR sak de fråga ja kanske ingen hemlighet men du frågar ju ingen "vanlig" som du säger om va han tjänar på sitt jobb på ikea ? =) så är det

Svar: Ja men visst är det så ❤️
designbymirelle

anne von porat Veckomagasinet

Jag bloggar på heltid och tjänar väldigt bra som bloggare. Just nu rekryterar jag bloggare som vill tjäna pengar på sitt bloggande och lära sig hur man ökar sin statistik.

Ylva

Har aldrig riktigt förstått varför det är så "hemligt" med ekonomi. Vad är grejen egentligen?
Tycker att löner etc ska vara mer transparent, oavsett bransch.
Men självklart måste en respektera att folk inte vill svara på vad de tjänar :)

Svar: Ja absolut så tänker jag med :)
designbymirelle

Shaniiia

Jag är en ny bloggare skulle ni kunna kolla på min blogg, ge gärna tips.
http://shaniiia.blogg.se

Mikaela

Jag tror att det är lite tabu att fråga eller säga vad man tjänar för att man inte får sticka ut. Det sticker i folks ögon att man kan ta ut en riktigt hög lön på att exempelvis driva en blogg och företag kring det.
Klart att man är intresserad men pengar är så tabu att prata om i Sverige, man får ALDRIG vara bättre än någon annan då får man en massa skit...

Svar: Nej det kan nog vara det som ofta gör att man inte vill svara på frågorna heller :) Kramar ❤️
designbymirelle

Malin

Jag tycker att det är bra att fråga varandra och "ha lite koll", speciellt om man jobbar i samma bransch. Jag som just nu utbildar mig till ett yrke där man just nu jobbar mycket med att få upp lönerna, tycker det är jättestor hjälp att veta vad andra i yrket tjänar så att man får lite tips om vad man ska acceptera för ingångslön och hur mycket man verkligen kan begära som nyexaminerad.
Ärligt talat förstår jag inte varför pengar ska vara så svårt att prata om, om många skulle veta vad andra tjänar så tror jag att de yrkesgrupperna/personerna som borde tjäna bättre har en större chans att faktiskt få högre lön genom att våga begära mer på nästa samtal, samt att arbetsgivare skulle ha svårare att ge högre lön till någon som bara flyttar sig från arbetsplats till arbetsplats för att jobba upp lönen och istället satsa på de med utbildning och erfarenhet. Tror faktiskt enbart att det skulle vara positivt för de som har det svårt/tjänar mindre. Jag får ofta intrycket av att de som inte vill berätta hur mycket de tjänar är ju de som tjänar väldigt mycket pengar, att man nästan skäms för att erkänna det. Men jag kan absolut ha fel eller helt enkelt bara råkat träffa just personer som tjänar mycket och inte gärna pratar om pengar.
Jag har ingen större koll på egenföretagare då jag inte känner så många som driver eget, så det kan absolut skilja sig där. När det gäller andra yrken än mitt eget så skulle jag vilja veta av ren nyfikenhet. Jag menar om man skulle jobba som läkare så har man ju ingen nytta av att veta vad en polis tjänar. Däremot så är det bra med transparenta löner då man i samhället vet hur det ser ut och där politiskt skulle kunna satsa på olika gruppen som man tycker tjänar för lite.

Svar: Absolut! Så mycket bra tankar du hade om det! Ska jag absolut tänka på när jag får frågan igen 😻❤️
designbymirelle

Asylmamma

Haha, jag jobbar som lärare och jag har aldrig fått den frågan 😂😂 men tror att det kan ha att göra med det du säger att bloggvärlden fortfarande är så ny och att människor fortfarande är så nyfikna på den...

Svar: Ja men visst måste det vara så? ❤️
designbymirelle