Belysningens tid

Inlägg i stolt samarbete med Markslöjd
 
Just i denna årstid är verkligen belysningens tid. Om det är någon gång man verkligen ska börja analysera och se över sin ljussättning i hemmet så är det nu! Vi går ju in i en mörkare årstid, och jag gissar att jag inte är den enda som kan känna att hela hemmet ekar tomt på lampor efter sommaren där man fått så mycket gratis av dagsljuset! Nu måste vi helt enkelt lägga in det tyngre kavalleriet och ljussätta våra hem ordentligt, ljuset påverkar oss precis lika myket som färger och material, så för mig är det lika viktigt att en gång om året verkligen gå igenom min belysning! Jag börjar från början, vad finns det för olika typer av belysning och vad behöver man egentligen? En välbalanserad ljussättning behöver alla dessa belysningsgrupper som jag berättar mer om här nedan! Vi kör igång! 
 
Funktionsbelysningen är som det låter egentligen, det är belysningen vi har som har en funktion (mer än att bara vara en del av belysningen). Det kan till exempel vara en sänglampa som har som funktion att belysa när man läser på kvällen. Det som är bra är att den lampan även används med fördel till allmänbelysningen, som jag kommer till i nästa avsnitt! Funktionsbelysning kan också vara en taklampa i hallen med starkare ljus, så att man har en lampa att tända på den mörka morgonen när man ska klä på barnen. Funktionsbelysning bör man ocks fundera lite över om man använder köksbordet till att sitta och jobba eller en annan aktivitet som behöver lite starkare ljus. Då behöver vi se över vad vi väljer för armatur, så att den verkligen kan fylla funktionen den behövs till. Nedan kommer några tips på belysning som är funktionsbelysning. 
 
 
Här hemma hos mig har jag den snygga lampa Coco från Markslöjd som riktad funktionsbelysning vid sängen. HÄR hittar ni lampan Coco. 
 
 
En skena med spotlights i hallen är också en del av funktionsbelysningen. Jag tycker inte jättemycket om spotlights men den här skenan med runda spotlights som heter Expand tycker jag är helt fantastisk! Här hittar ni den. 
 
Allmänbelysningen i ett rum är det jag brukar kalla basbelysningen. Den belysningen men har tänd en helt vanlig kväll helt enkelt. Oftast kombineras denna belysningsgrupp med stämningsbelysning som är mer dekoration men fortfarande är med och bidrar till balansen i ljussättningen. Det här kan vara bordslampan, fönsterlamporna eller golvlampan i rummet. 
 
 
Den snygga bordslampan Sling är ett perfekt exempel på en bra basbelysning, inte ett riktat ljus med en mjuk framtoning och modern snygg lampfot. HÄR hittar ni den
 
 
En av mina favoritlampor är lampan Dagmar som kombinerar funktionsbelysning med allmänbelysning och är en sån där bra lampa som man verkligen har tänd i de flesta tillfällen. Riktigt snygg design av Monika Mulder! Här hittar ni den. 
 
Den här gruppen är lite av en favorit, det är ju nämnligen allt det där som sätter den där extra lilla myskänslan till ett rum. Det som sätter stämningen i rummet. Här ingår även levande ljus och liknande men jag ska ge er några tips på några riktigt fina stämningsarmaturer! 
 
 
Den här armaturen ger inte så mycket ljus, men med de små ljuspunkterna bidrar den verkligen till stämningen i rummet. Tänk er hur stor skillnad det hade varit på väggen om den inte hade de små ljuspunkterna. Då förstår man hur små detaljer och ljusdelar som faktiskt är det som balanserar upp hela ljussättningen. Den här fina lampan heter Blossom och finns HÄR. 
 
 
Här tänker jag även lyfta den här härliga stämningsfulla lampan. Pablo är en lampa som har en liten hylla inbygd för att punktbelysa inredningsdetaljer och minnen. Det blir lite av ett "altare". Perfekt att kunna variera sig efter säsong! Här hittar ni den i fler storlekar och färgställningar. 
 
Hoppas att ni uppskattade min lilla guide i ljusets tecken! Glöm inte att trycka ner hjärtat om ni gillade! Mer belysning och ljussättning kommer igen i nästa månad!